Wednesday, November 6, 2013

Resepi Sagu Gula Melaka

Salam uolls.... 

Ni nak citer pasal resepi Sagu Gula Melaka yg ieyda buat petang semalam sebelum pergi O Group aka biz discussion di Setia Tropika pada sebelah malamnya. Sempat jgk buat dalam kelam kabut nak siapkan makan malam utk En. Suami yg balik dari keje. 

Sempat jugak buat kacang sambal ikan bilis utk kudap kudapan masa menonton tv or petang2.. So siang tadi ieyda post kt FB pic Sagu Gula Melaka...tapi x sakit mental ye.. Hahaha.. Ada yg kata post pic tentang makanan adalah petanda sakit mental..ada ke patut...ish ish ish...aptb kan.. 

Ok kat sini ieyda share resepi ni. Ramai jgk kawan2 yg tanya resepi. Senang je nak buat..xde la susah pun. Bahan2 pun simple je .. Ok jom kita start.. Ni korang pandai2 la buat anggaran ye.. Lau nak yg lebih detail boleh tanya pakcik google..kekeke

Bahan2:
Sagu biji 
Kelapa ( boleh juga guna susu cair )
Gula Melaka
Garam secukup rasa 

Cara2:
Rendam sagu 15 minit. Masukkan sagu kedalam periuk dan masukkan air. Air Jgn terlalu byk Utk mengelakkan sagu menjadi lembik. Kemudian masak atas api sederhana smpai sagu yg putih tu jd jernih. ( Mcm mata ikn ). Kacau selalu supaya x melekat.
Setelah sagu yg putih tu dh jd jernih, tutup api dan biar sejuk sket sblm masukkan dlm mangkuk or bekas. Perah santan. Amek pati santan. Bleh bli santan pekat je. Lau nk cair sket bleh tambah air masa perah. Masukkan sedikit garam kedalam santan. Masak santan dgn api kecik supaya santan x pecah minyak. Boleh jga guna santan yg x dimasak. Cairkan gula Melaka atas api sederhana smpai cair. Masuk air sket supaya senang cair. Bila dh sjuk sagu bleh simpan dlm peti sejuk. Bila2 nk mkn bleh la tuangkan santan ngn air gula.
Selamat mencuba!!

Yg ni ieyda guna susu cair sbg ganti santan

Uolls boleh la cuba.. Senang banget.. 

Salam sayang.. 
Ieyda

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...