As salam readers tersayang...
Hari ni ieyda nak share resepi yang simple, cepat dan sedap...yummy! Hari ni ieyda buat Walnut Brownies.
Ieyda selalu buat untuk kudap-kudapan. Anak-anak suka sangat. Yang bestnya brownies ni tak manis sangat. So sesuai dengan semua. Kredit untuk sahabat Wechat ieyda yang telah berkongsi resepi brownies ni. Ada yang namakan brownies kedut. Tak kisah la kedut ke tak yang penting rasanya sedap dan menepati selera ieyda dan keluarga. Chewy gituuuu. Harap ia juga menepati citarasa anda ye.
Ok ni bahan-bahan dan cara-cara membuatnya.
Resepi Brownies
BAHAN A
200g coklat masakan ( ieydaguna brand nona )
30g serbuk koko ATAU 1/2 cawan ( jika guna cawan )
90g butter
BAHAN B
2 biji telur
150g gula castor ( ieyda blend gula biasa je ) ATAU 3/4 cawan ( jika guna cawan ). Boleh kurangkan lagi jika memang tak suka manis.
1 sudu kecil esen vanila
BAHAN C
100g tepung gandum ATAU 1 cawan penuh ( jika guna cawan )
1 sudu teh baking powder
Secubit garam
TOPPING ( ikut selera uolls ye )
Badam cincang
Badam slice
Choc chips
Walnut
Nutella
Cara2
-------
Cairkan BAHAN A guna kaedah double boiler. Ketepikan
Gaul sebati BAHAN B. Masukkan BAHAN A. Kacau sebati. Pastu masukkan BAHAN C. Masukkan badam cincang /choc chip / walnut kalau suka. Tuang dlm loyang 4segi yg di alas dgn kertas myk. Boleh sapu majerin atas kertas minyak. Hias dgn badam slice or choc chip or apa2 topping yang uolls suka.
Bakar dlm oven selama 40-45 minit suhu 180darjah ( ikut oven masing2 ) Sblm bakar panaskan oven kira-kira 5-10 minit dulu. Suhu yg sama.
Cucuk dengan lidi untuk memastikan brownies masak sempurna. Buka pintu oven dan biar seketika hingga suam. Potong ikut kesesuaian dan selera uolls.
Sesuai untuk minum petang, majlis hari lahir, hantaran bertunang/kahwin, picnic, hari keluarga, pot luck etc. Ieyda ada juga open order if uolls takde masa nak buat. RM45 untuk 1 loyang. Macam dalam pic ni 👇👇. Uolls boleh whatsapp ieyda at 0127644767 if nak order.
Next time ieyda share resepi lain pula ye. Sampai jumpa lagi... Salam sayang....
No comments:
Post a Comment