Pernah makan Pengat Labu Kukus? Selalunya Pengat labu masaknya macam biasa la kan? Tapi kali ni ieyda nak share resepi Pengat Labu yg di kukus pula. Ni resepi dari MIL.
Bahan-bahan
Sebiji labu ( potong bhgian atas dan keluarkan biji serta empulurnya )
Santan pekat ( pati santan )
Gula Melaka ( di cairkan )
Gula pasir ( 2 sudu )
Garam secukup rasa
** santan dan gula Melaka bergantung kpd saiz labu **
Cara-cara
Cairkan gula Melaka. Setelah cair campur dgn santan pekat, gula pasir dan garam. Kacau sebati. Tuang ke dalam labu sehingga penuh. Kukus selama 30 minit atau sehingga labu empuk. Alas labu dengan loyang utk mengelakkan santan melimpah keluar. Sejukkan terlebih dahulu sebelum di hidangkan.
Ni hasil yg dah siap
Senang je kan nak buat Pengat Labu Kukus ni... Boleh try buat untuk minum petang. Kena pula dengan mineral coffee...waduh waduh...terangkat..hehe
So selamat mencuba ye uolls..
Salam sayang
ieyda xoxo
No comments:
Post a Comment